Therapiehond

Irma Röder met therapiehond Charlie

Sinds november 2014 is mijn hond Charlie, een Australische Labradoodle, aanwezig in de praktijk. Begonnen als onstuimige pup is Charlie nu uitgegroeid tot een stabiele hond. In juni 2018 is hij gecertificeerd als therapiehond bij Mandy van Laar. Dit betekent dat hij aan alle eisen voldoet, inclusief veiligheids- en hygiënevoorschriften.

Charlie maakt regelmatig deel uit van de therapie. Het ligt voor de hand dat de hond ingezet kan worden bij mensen met een hondenfobie. Voor kinderen met ADHD of een laag zelfbeeld is het onder controle krijgen van de hond een mogelijk therapiedoel. Over het algemeen werkt de hond faciliterend: kinderen en jongeren (en vaak ook volwassenen) voelen zich sneller op hun gemak en kunnen doorgaans gemakkelijker praten wanneer zij ondertussen de knuffelgrage Charlie aaien. Ook is de hond regelmatig aanleiding voor een onderwerp van gesprek, zoals het aangeven van grenzen.  

Charlie is speciaal voor mijn praktijk uit een nest van zes puppies geselecteerd door de fokker Christa Schraverus. Hij was het hondje dat voor niemand bang was en altijd vrolijk en vriendelijk iedereen tegemoet trad. Een perfecte keuze, want zonder uitzondering ervaren mensen hem zo, zelfs degenen die niet van honden houden. Charlie past zich aan: als je hem wilt aaien komt hij bij je liggen, als je dat niet wilt gaat hij in zijn mand liggen.

Charlie is trouwens ook vriendelijk voor mensen met een hondenallergie. De Australische Labradoodles zijn namelijk speciaal gefokt op hun hypo-allergene vacht, hetgeen betekent: geen allergenen en geen haarverlies.